Peloponnesos – Het hart van Grieks erfgoed en ongerepte natuur

We zijn even weggeweest…

…Maar ons verhaal gaat verder met een reis door de tijd op Peloponnese

Twee maand en half. Zo lang heeft het geduurd sinds de laatste blogpost. We waren druk bezig met kou te lijden in Bulgarije en Roemenië, maar daarover later meer. Eens thuis was tijd ook ineens nergens meer te bespeuren en op de koop toe brak ik mijn pols en elleboog in een dom ongeval. Ondertussen lukt het weer om een toetsenbord aan te raken, dus hier gaan we…

Het verborgen pareltje van de Ionische Zee

Even terug in de tijd, nee, niet naar de oude Grieken, maar naar de laatste dagen van oktober ’22. Dan hingen we rond op Levkada.

Levkada, ook wel Lefkas of Lefkada genoemd, is een betoverend Grieks eiland in de Ionische Zee. Als één van de minder bekende vakantiebestemmingen biedt het een serene ontsnapping aan de drukte van de meer toeristische Griekse eilanden. Levkada is het perfecte toevluchtsoord voor iedereen die op zoek is naar ongerepte stranden, authentieke cultuur en adembenemende landschappen. Dit pittoreske eiland is verbonden met het vasteland van Griekenland door een brug, waardoor het gemakkelijk te bereiken is voor zowel auto’s als voetgangers.

De weg naar Levkada
De weg naar Levkada

Naast de vele campers viel het ons op dat dit ook een waar zeilparadijs is: De vele jachthavens maken het eiland een ideale bestemming voor zeilliefhebbers en watersportfanaten.

Panoramabeeld van op Levkada

Wij vonden via Park 4 Night een afgelegen strand, of dat dachten we, waarvoor we een paar km op een onverhard pad moeten rijden. Toen we aan het kiezelstrand aankwamen, stond daar al een hele collectie Duitsers geparkeerd. Maar, we hadden geluk, want stuk voor stuk toffe mensen van onze leeftijdscategorie. We leerden onder andere Mira & Fabian kennen, die ook een Youtube-kanaal hebben. Via deze bende hoorden we over een verlaten radarstation bovenop een berg op Levkada. Dat moesten we natuurlijk uit gaan checken!

Normaal gezien zijn we meer fan van wat privacy, maar deze toffe bend maakte dat het niet erg was dat we opeen gepakt stonden…

NAVO Radarstation

Volgens de weinige info die ik online kon vinden was dit een radar- en communicatiestation van het Amerikaans leger tijdens de Koude Oorlog. Om precies te zijn werd het in 1965 gebouwd. Er was plaats voor enkele tientallen militairen en lokaal ondersteunend personeel. Na de Koude Oorlog werd het ontmanteld en ondertussen is alles van waarde uiteraard al lang verdwenen. Nochtans kan je in de gebouwen nog goed zien waarvoor ze gebruiken worden, en de twee enorme antenneschotels zijn ook goed bezig de tand des tijds te doorstaan.

De basis bestond uit een lager gelegen gedeelte waar het personeel sliep, kookte en vrije tijd doorbracht en een hoger gelegen gedeelte waar de eigenlijke installatie stond. Een tijdje geleden maakte hier ook een video over, dit brengt het veel beter in beeld. In elk geval, voor ons wat het de moeite waard om naar boven te rijden!

Peloponnesos – Het hart van Grieks erfgoed en ongerepte natuur

Terug naar de titel van deze post: Peloponnese of Peloponnesos. Dit is technisch gezien een eiland, sinds men aan de andere kant van het schiereiland een kanaal groef, maar natuurlijk gezien is het een schiereiland. Aan de westelijke kant is er een nieuwe brug die Nafpaktos met Patras verbindt. Maar voor de helft van de prijs van de brug kan je een ferry nemen en dit architecturaal hoogstandje van op de boot bewonderen. Ondertussen weet u als trouwe lezer als geen ander dat wij op onze centen letten, dus de ferry was onze keuze.

Zicht op de brug die Nafpaktos met Patras verbindt, met het oude fort op de voorgrond

De Peloponnesos, gelegen op het zuidelijke deel van het Griekse vasteland, is een fascinerende regio die zowel rijk is aan geschiedenis als overvloedig in natuurschoon. Dit uitgestrekte schiereiland biedt een unieke combinatie van historische bezienswaardigheden, ongerepte stranden en adembenemende landschappen. De regio is doordrenkt van geschiedenis en mythen. Zo is het de thuisbasis van enkele van de meest beroemde archeologische vindplaatsen van Griekenland, zoals het oude Olympia, de bakermat van de Olympische Spelen. De natuurlijke schoonheid van de Peloponnesos is even indrukwekkend. Van de spectaculaire berglandschappen tot de kristalheldere wateren van de kustlijn, er is voor elk wat wils.

Volgens menig reiziger is Peloponnesos het beste deel van Griekenland om te bezoeken met de van of mobilhome. Er is nog echte vrijheid en de ongereptheid is echt niet overdreven. Nadeel is dan weer wel dan het qua voorzieningen en infrastructuur niet echt top scoort, maar goed, het is het één, of ’t ander, zoals we in Antwerpen zeggen. Eén van onze eerste cultureel verantwoorde stops was Olympia…

Nigel’s eerst ferry
De fancy brug verbindt Patra met het vasteland
Op zee

Olympia – Een duik in de rijke geschiedenis van de Olympische Spelen

Olympia, genesteld in de schilderachtige regio van de Peloponnesos in Griekenland, is een plaats van grote historische betekenis en cultureel erfgoed. Bekend als het centrum van de oude Olympische Spelen, nodigt Olympia bezoekers uit om een fascinerende reis terug in de tijd te maken, waar atleten uit de hele Griekse wereld samenkwamen om te strijden voor roem en eerbetoon aan de oppergod Zeus.

De geschiedenis van Olympia gaat terug tot 776 v.Chr., toen de eerste Olympische Spelen werden georganiseerd in dit heilige sportieve en religieuze centrum. De Spelen, die om de vier jaar plaatsvonden, waren een belangrijk evenement in het oude Griekenland en omvatten disciplines zoals hardlopen, worstelen en paardenraces. De site van Olympia was ook de thuisbasis van indrukwekkende tempels en heiligdommen, waaronder de majestueuze Tempel van Zeus, die ooit een van de Zeven Wereldwonderen van de antieke wereld huisvestte – het kolossale standbeeld van Zeus.

Sommige mensen willen de geschiedenis gewoon proeven…

De populariteit van de Olympische Spelen duurde tot 393 n.Chr., toen keizer Theodosius I de Spelen verbood vanwege hun heidense oorsprong. Olympia raakte vervolgens eeuwenlang in vergetelheid, totdat de 18e eeuw archeologen en historici de rijke geschiedenis van de site herontdekten. Dankzij uitgebreide opgravingen kunnen bezoekers nu de overblijfselen van de oude gebouwen en kunstwerken bewonderen en de betekenis van Olympia in de antieke Griekse beschaving beter begrijpen.

We genoten van het excellente herfstweer, zoals je kan zien op de foto’s. Verder was er nog een museum met massa’s aan voorwerpen, wapens, standbeelden die in de loop der jaren naar boven zijn gekomen. We zeggen het niet vaak maar de Olympia-site is echt zijn geld waard!

Nu, blijkbaar is dit de hoeveelheid tekst die mijn pols momenteel aankan. Dus houden we hier op. Maar niet getreurd, er komen nog meer belevenissen aan, en deze keer zal ik geen 2.5 maand wachten! Lieve lezer, laat gerust een bericht achter en hopelijk weer tot volgende keer!

2 reacties

  1. blij dat je pootje het schrijven terug toelaat !!!

  2. awel, volgende keer zal ik amber daar ophalen, ziet er mooier weer uit, dan in slovenie….

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *